Efter att vi har ätit lunch börjar vi samtala om Johannas resa från en nybakad gymnasieelev till en högt uppskattad mjukvarutestare och test lead, med erfarenhet från Sverige, London och Berlin.
Efter gymnasiet kände Johanna sig skoltrött och började arbeta på Burger King, men tröttnade snart och bestämde sig för att söka olika utbildningar. Slutligen blev hon antagen till EC Utbildning för att bli mjukvarutestare. Det var 2010, och kort därefter fick hon en unik möjlighet att delta i ett nyetablerat inkubatorinitiativ som Henrik Andersson på House of Test hade startat. Genom programmet fick Johanna värdefull praktisk erfarenhet av testning och möjlighet att lära sig av erfarna mjukvarutestare.
Under sin praktikperiod (LIA) lärde hon sig mer om sessionsbaserad testning och insåg att traditionella testfall inte alltid är det mest effektiva sättet att arbeta. Istället började hon tillämpa sessionsbaserade tester i sitt arbete, vilket ofta ledde till att fler avvikelser upptäcktes jämfört med att strikt följa ett manus. Johanna förklarar:
"Nyckeln till framgångsrik exploratory testing, är att använda sin kreativitet och nyfikenhet för att förstå hur en produkt fungerar, baserat på hur människor faktiskt beter sig. Varför lägga tid på att skapa och underhålla testfall som specificerar exakt hur man ska testa, när man istället kan utgå från produktens faktiska funktionalitet? Den informationen kan sedan rapporteras, och tillsammans med teamet kan vi identifiera vilka avvikelser som behöver åtgärdas."
Efter examen började Johanna som konsult på House of Test och fick ett uppdrag hos mBlox i London. Där kastades hon direkt in i rollen som test lead, med ansvar för att utforma teststrategin och testplanen för deras produkt. Johanna utstrålar ett lugn och en trygghet som endast kan komma av flera års erfarenhet inom mjukvarutestning.
"Det är lätt att ryckas med av de senaste trenderna och plattformarna, men det är viktigt att begränsa sig och fokusera på rätt saker. Annars riskerar man att förlora sig i en djungel av valmöjligheter. Nyckeln är att snabbt kunna anpassa sig," säger hon.
Hennes nästa uppdrag var hos eBay i Berlin, där hon veckopendlade och arbetade med att testa den tyska versionen av plattformen. Johanna reflekterar över hur arbetskultur och strukturer påverkar både testningsprocessen och resultaten.
"Jag föredrar att arbeta i en grupp eller organisation med en platt struktur. Det ska vara möjligt att prata med min chefs chef utan att det skapar oro eller missförstånd i gruppen. Ibland krävs det att man har dialoger med olika personer i teamet för att hitta den bästa vägen framåt. Om kommunikationen inte fungerar väl, riskerar processen att ta betydligt längre tid innan målet kan nås."
På Qlik blev Johanna en del av ett stort team. Hon noterade snabbt att de befintliga testprocesserna inte fungerade optimalt och föreslog förbättringar för att effektivisera arbetet och öka affärsnyttan. Eftersom hon var där på ett föräldravikariat avslutades hennes tid innan förändringarna implementerades fullt ut. Men när hon återvände några år senare såg hon att processförbättringarna hade genomförts och fungerade mycket bra.
Under sin karriär har Johanna även skrivit användarmanualer för hemsidor och undervisat utvecklare på Newton. Hon understryker vikten av kommunikation och samarbete inom teamet:
"Det kan vara känsligt för vissa utvecklare när testare rapporterar avvikelser eller buggar. Därför är det avgörande med ömsesidig respekt och förståelse. Testarnas roll är att hitta förbättringsmöjligheter och säkerställa att produkten fungerar optimalt. När alla delar den insikten kan teamet arbeta mot samma mål."
Nu har Johanna arbetat som konsult på Bosch i snart fyra år, och hon stortrivs med teamet, kulturen och ledarskapet. Hon säger: "När vi slutar skapa nya lösningar och går över till underhållsarbete, då vet jag att det är dags för mig att sluta."
Hennes team har mottagit priset "Innovation Award" för att de som första aktör på marknaden lanserade en ny mjukvara. "Det är alltid roligt att bli erkänd för det arbete man gör. Ofta hamnar mjukvarutestarna i skymundan, men det här priset var verkligen ett resultat av en laginsats," berättar Johanna.
Johanna arbetar idag bland annat med att testa navigeringssystemen för Boschs elcyklar. Så om du ser henne susa fram på gatorna i Lund är det förmodligen ett test av systemets funktionalitet.
Vill du också ha en karriär inom mjukvarutestning, gå till vår karriärssida och läs mer om vilka roller vi söker samt vad vi erbjuder!